Előadók

Az előadók listája gyakorlatilag teljes, de kisebb változások még előfordulhatnak. Az előadások nyelve angol.


Almár Iván
A sajtó pánikreakciója az égi és a földönkívüli jelenségekkel kapcsolatos hírekre

Magyar csillagász, aktív űrkutató 1957 óta. Az IAA SETI Bizottságának társelnöke volt 1984 és 2000 között. Tagja a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiának, a COSPAR-nak és az IAU-nak. Mint a Rio Skála egyik kifejlesztője megkísérelte egy a Földön kívüli értelem felfedezésére vonatkozó esetleges bejelentés hatásának kvantitatív értékelését. Szerzője az idegen civilizációk felé küldött üzenetek jelentőségét értékelő San Marino skálának, valamint a Földön kívüli élet esetleges felfedezésének jelentőségét jellemző London Skálának is. Dr. Almár évtizedek óta az űrkutatás és az asztronautika népszerűsítője, és elnökségi tagja volt az első magyar szkeptikus szervezetnek is.

Willem Betz

Willem Betz
Az Európai Uunnió és az alternatív gyógyászat

Willem Betz gyógyszerész professzor a brüsszeli VUB egyetem Általános Orvosi Tanszékének vezetője. Fiatal orvosként privát családi orvosi praxist folytatott. Tanult homeopátiát, manuálterápiát és ezeket rövid ideig alkalmazta is. Ezek a tapasztalatok keltették fel az érdeklődését a pszichoszomatikus betegségek, a bizonyítékékon alapuló orvoslás, a kutatás módszertana, az orvosi csalások iránt, és jelenleg ezeket a témákat is tanítja a jövendőbeli orvosoknak. A Belga Szkeptikus Társaság (SKEPP) elnöke és a Committee for Skeptical Inquiry (CSI, azélőtt SCICOP) tagja.

J. Beth Ciesielski

J. Beth Ciesielski
A közoktatás Romániában

Ms. J. Beth Ciesielski has been a founder of NGOs in the US and Romania; Bridges for Education, inc., Everywomen Opportunity Center, and Fundatia Centrul pentru Constiinta Critica, the Romanian Branch of Center for Inquiry. She presently serves on the Advisory Committee for the International branch of ISHV. (Institute for Scientific and Humanist Values.). She was the Director of Vocational Training Programs through the City of Bflo and Erie Community College. She has served as an officer of several Board of Directors, elected to a NYS School Board and to the United Way Board of Directors. She taught NGO Management at Babes Bolyai University in Cluj, Romania and the University of Bucharest, Romania.

Cristopher C. French

Christopher C. French
Rendhagyó pszichológia

Christopher C. French brit pszichológus és aktív szkeptikus, aki a paranormális hitek pszichológiájára, a paranormális élmények, az észlelés és érzelmek vizsgálatára szakosodott. Jelenleg a University of London Goldsmiths College-ban működő, az általa tíz éve létrehozott Rendhagyó Pszichológia Kutatási Csoport (Anomalistic Psychology Research Unit) vezetője. A The Skeptic folyóirat társszerkesztője.

Luigi Garlaschelli

Luigi Garlaschelli
A torinói lepel titkai

Luigi Garlaschelli olasz kémikus. 2001. óta kurzusadó a milánói S. Raffaele Egyetem Szerves Kémia tanszékén. Közel ötven tudományos dolgozat és szabadalom kötődik a nevéhez. Hivatalos foglalkozása mellett sok éve foglalkozik a paranormális jelenségekkel, a tudományos anomáliákkal, az áltudományokkal és rejtélyekkel. 1991. óta a az olasz szkeptikus szervezet, a CICAP tagja, ahol a kísérletezésekért felelős.

Michael Heap

Michael Heap
Alternatív medicina és politika Nagy-Britanniában

Michael Heap klinikai és törvényszéki pszichológus. Kilenc éven keresztül egy zárt osztályon dolgozott, ma kizárólag egyéni praxist folytat. Alapítótagja és elnöke a brit Szkeptikusok Szövetségének (ASKE), a társaság negyedévenként megjelenő hírlevelének (Skeptical Adversaria) és az éves magazinjának (Skeptical Intelligencer) szerkesztője.

Gerard De Jong

Gerald de Jong
Egy evolúciós ismereteket bővítő többszereplős on-line játék

Gerald de Jong Rotterdamban élő szabadúszó szoftverfejlesztő, akit folyamatosan lenyűgözött a kiválasztódás mechanizmusának elmélete, valamint annak a lehetőségnek a felismerése, hogy a számítógépek lehetővé teszik számunkra, hogy mindezt jobban megértsük, miközben a virtuális idővel "játszunk". Jelenleg azon dolgozik, hogy korábbi Darwin@Home szoftverének tapasztalatai alapján egy új, Tetragotchinak keresztelt játékot készítsen el. A cél, hogy egy többrésztvevős játék során mutassa be a "legrátermettebb fennmaradásának" működését. Azt reméli, hogy játéka hozzájárul ahhoz, hogy az emberek jobban megérezhessék az evolúció erejét, időskáláját, és ezzel tisztázhat sok félreértést az evolúcióelméllet körül.

Kampis György

Kampis György
Evolúció, teremtéstan

Tudományfilozófus, evolúciókutató. Az ELTE Természettudományi Karának Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszékének alapító tanszékvezető egyetemi tanára. Számos fórumon tartott előadást és vett részt vitákban a tudomány és áltudomány témakörben, leginkább az evolúcióelmélettel kapcsolatban.

Kampis György

Beatrice Mautino és Stefano Bagnasco
Csodák megfejtése a tudomány tanulásával (és vice versa)

Beatrice Mautino is a Science Communication professional with a background in Neurobiology and Biotechnology, and a full member of CICAP. She works as a free-lance for several institutions, organizing interactive labs and activities for kids, teens and the general public.

Stefano Bagnasco is a High Energy physicist working for INFN, the Italian National Institute for Nuclear Physics, and a full member of CICAP; as the coordinator of the CICAP Working Group on Astrology he appeared in several radio and TV programs.

Joe Nickell

Joe Nickell
Szigorúan bizalmas! Titkos paranormális kutatások

Joe Nickell is Senior Research Fellow of the Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP) - an international scientific organization - and investigative columnist for Skeptical Inquirer magazine. A former professional stage magician (he was Resident Magician at the Houdini Magical Hall of Fame for three years) and private investigator for a world-famous detective agency, Dr. Nickell taught technical writing for several years at the University of Kentucky before taking the full-time position with CSICOP at its offices at the Center for Inquiry in Amherst, New York.


Atila Nyerges

Atila Nyerges
Miszticizmus a jelenkori Romániában

Atila Nyerges graduated as MD the University of Medicine and Pharmacy Timisoara and later at ASEBUSS, the Executive Master of Business Administration joint program between Bucharest Academy of Economic Studies and University of Washington, Seattle. Now he works for a leading innovative pharmaceutical company. He is founding member and president of the Romanian Secular-Humanist Association (ASUR), a young organization promoting science, critical thinking and a secular state. During the last few months, ASUR launched a campaign promoting evolutionism and implemented an astronomy contest with IT prizes.

Massimo Polidoro

Massimo Polidoro
Houdini: Egy bűvész a szellemek birodalmában

Massimo Polidoro olasz író, pszichológus és a paranormális jelenségek kritikus kutatásának egyik vezető alakja. James "A Csodálatos" Randi szellemi tanítványaként alapítótagja volt a CSI olasz szervezetének, a CICAP-nak, amely szervezetnek ma is ügyvezetője. Elsőként szervezett egyetemi kurzust Olaszországban a rendhagyó pszichológia (anomalistic psychology) témakörében. A CSI tagja és a The Skeptical Inquirer lap rendszeres szerzője. Két könyvet is írt a magyar származású világhírű bűvész Harry Houdini életéről. Ezek egyike "A nagy Houdini" címmel magyarul is megjelent. A több országban is vetített Legenda-vadászok (Legend Detectives, Discovery channel) TV sorozatban Drakula, Robin Hood, a Vasállarcos és hasonló történetek nyomába eredt szerte Európában.

Gergely Röst

Röst Gergely
Miért olyan népszerűek a hatástalan kezelések? Egy egyszerű matematikai model tanulságai

Gergely Röst is an assistant professor of mathematics at University of Szeged, Hungary. Besides purely theoretical works he publishes articles of the matematical modelling of pandemics and other biological processes.Sándor Klára
Nyelvek, családok és gének: egy metafora hatalma

Sándor Klára nyelvész, turkológus, a Szegedi Tudományegyetem docense. Kutatási területe az evolúciós nyelvészet (ezen belül a nyelvi változások elmélete) és a nyelvszociológia, valamint a székely írás eredete és használatának története. Tudományos publikációi mellett rendszeresen közöl tudománynépszerűsítő írásokat, illetve vállal ilyen célú médiaszereplést.

Amardeo Sarma

Amardeo Sarma
Megváltoztassuk-e a tudomány szabályait, hogy a Pszít és a CAM-ot igazolni tudjuk?

Amardeo Sarma is an engineer with a current focus on communications and IT security. He is Chairman of GWUP (Gesellschaft zur wissenschaftlichen Untersuchung von Parawissenschaften), Chairman of ECSO (European Council of Skeptical Organisations) and Fellow of CSI (Committee for Skeptical Inquiry). His main interest as a skeptic are the methods of science and experimental design, dowsing, the Shroud of Turin and Homeopathy.

Klaus Schmeh

Klaus Schmeh
A Voynich-kézirat

Klaus Schmeh német informatikus, akinek szakterülete a kriptográfia (titkosítások). Erről a témáról 17 könyvet és számtalan szakcikket írt. A német szkeptikus társaságban (GWUP) jelenleg az egyetlen szakértő, aki titkosírásokkal kapcsolatos áltudományos témákkal foglalkozik. Kutatási területébe tartozik a Voynich-kézirat, a magyar Rohonci-kódex, a Biblia kódja, a piramis kódok, a Shakespeare-Bacon kód, a Beale-kód, a Da Vinci kód stb.


Simon Singh

Simon Singh
Trükk vagy terápia - Kereszttűzben az alternatív gyógyászat

Részecskefizikusi kisdoktorijának megszerzése után Simon Singh a BBC-nél dolgozott, ahol olyan műsorokat rendezett és szerkesztett, mint a Tomorrow's World, vagy a Horizon. Szintén bedolgozott a Radio4, a BBC4 és a Channel 4 csatornáknak. "A nagy Fermat-sejtés", a "Kódkönyv" és "A Nagy Bumm" című könyveit a magyar olvasók is ismerik. Nemrég magyarul szintén megjelent könyvét az alternatív gyógyászatról - "Trükk vagy terápia" - dedikálni is fogja Singh a kongresszushoz kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Gábor Szabó

Szabó Gábor
Fényterápia teszt - ahogy egy fizikus elvégezné

Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora június óta. Az SZTE optikai és kvantumelektronikai tanszékén dolgozott egyetemi tanárként, 2010-től a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Tíz magyar, öt egyesült államokbeli és három német szabadalom kötődik a nevéhez. 2007-től a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

Tim Trachet

Tim Trachet
Csodák és szentté avatások

Tim Trachet, journalist and honorary chairman of the Belgian skeptical organisation SKEPP and member of the ECSO board.


Vágó István

Vágó István
Áltudomány a médiában

Vágó István vegyészmérnök végzettségű. Magyarország egyik legismertebb médiaszemélyisége. Egyéb szórakoztató és ismeretterjesztő műsorok mellett nyolc éven át vezette a Legyen Ön is milliomos! című produkciót. Elnökségi tagja volt az első magyar szkeptikus közösségnek, a Tényeket Tisztelők Társaságának. Alapító tagja és egy évig elnöke volt a Szkeptikus Társaságnak. Médiaszerepléseiben is következetesen képviseli racionális álláspontját.

Andy Wilson

Andy Wilson
Kollektív homeopátiás "túladagolás" - A 10:23 kampány története

Andy Wilson is a Board member of Merseyside Skeptics Society and co-founder of the 2010 10:23 campaign against the use of homeopathy in mainstream health. Andy lives in Southport, Merseyside and is also host of the satirical, skeptical panel show podcast, InKredulous.

Tomasz Witowski

Tomasz Witkowski
A divatos nonszensz még mindig itt van. Sokal-féle átverés a pszichológiában

Tomas Witowski lengyel pszichológus és tudományos újságíró. Több könyv szerzője. Legutóbbi könyvében a pszichológia területén divatos áltudományos praktikákról írt. Rendszeres médiaszereplő a pszichológiával, pszichoterápiával kapcsolatos vitatott témák területén. Egyik aláírója egy nyílt levélnek, amit a lengyel kormánynak címeztek: "Open letter in defence of reason".

Maciek D. Zatonski

Maciej D. Zatonski
Gyógyítás – művészet, tudomány vagy átverés?

Maciej Zatonski fej- és nyaksebész, valamint leendő orvosokat tanít a Wroclawi Orvosi Egyetemen. Szakértő az egészségügyi üzleti menedzsment területén. A varsói Health Promotion Foundation and Institue of Oncology szervezettel együttműködve foglalkozik a fej- és nyaki daganatos megbetegedések megelőzésének kérdésével. Tevékenyen részt vesz az etikátlan orvosi módszerek, visszaélések és csalások nyilvánosságrahozásában és leleplezésében.