Vita: A halál nem a vég

Az Intelligence Squared US május 7-én érdekes vitát rendezett arról a kérdésről, hogy a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok szerint igazoltnak tekinthető-e a túlvilág, a halál utáni élet léte vagy sem. Az Intelligence2 számos érdekes kérdésben rendez ilyen vitákat, amelyeknek kötött koreográfiája van. Az Oxford stílusban lebonyolított vitában a pro és kontra oldalt két-két személy képviseli. Először 7-7 perces bevezetőket adnak elő, majd röviden reflektálhatnak egymásra. Ezután a közönség kérdezhet és végül a 2-2 perces záróbeszédek következnek. A közönséget a vita előtt és után is megszavaztatják és az az oldal győz, amelyik nagyobb számban tudta növelni támogatottságát.

A túlvilág létét bizonyítottnak tekintő oldalt Dr. Eben Alexander idegsebész és Dr. Raymond Moody orvos képviselte. Dr Alexander egy súlyos bakteriális agyfertőzés során tapasztalt halálközeli élmény után írta meg A menyország létezik című könyvét. Dr. Moody több száz halálközeli élményt átélt emberrel készített interjút, és az 1975-ben megjelent Élet az élet után című könyvében ő vezette be a "halálközeli élmény" ("near death experience") fogalmát.

Az ellenoldalt Sean Carroll fizikus, író és Dr. Steven Novella neurológus képviselte. Carroll számos ismeretterjesztő könyv szerzője, magyarul Most vagy mindörökké - a végső időelmélet nyomában című könyve jelent meg. Dr. Novella a New England Skeptical Society egyik alapítója, a Skeptics Guide to the Universe podcast vezetője, a Neurologica blog írója és a Science-Based Medicine blog közreműködője.

A vita a Youtube-on és az Intelligence2 weboldalán is megtekinthető és elérhető a szövegkönyv is angolul.

 

 

A program azonnal heves vitát váltott ki az interneten. Dr. Novella blogjában írt a véleményéről: After the Afterlife Debate.

Facebook
vitaterep