Minő malaszt: fogyassz melaszt! (?)

 

Napjainkban a kristálycukor az egyik étkezési közellenséggé vált: annyira mérgezőnek tüntetik fel, hogy vele kapcsolatban a "fehér halál" kifejezés is meghonosodott. E súlyos méreg fogyasztását megelőzendő, rengeteg alternatív édesítőszert reklámoznak, melyek némelyike nemcsak kiváltja a kristálycukrot, hanem egyenesen áldásos hatást gyakorol szervezetünkre. A méz, a juharszirup, a nádcukor, a barna cukor mellé most megjelent a cukorgyártás mellékterméke, a melasz is.

A melasszal kapcsolatban annak magas ásványianyag-, nyomelem- és vitamintartalmát, természetes voltát hangsúlyozzák. Az alábbi írásból kiderül, mi igaz ezzel kapcsolatban, és miért kell óvatosnak lennünk az ilyen állításokat olvasva. Ami a legfontosabb: a túlzott cukorfogyasztás csakugyan az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma - viszont a cukor akkor is cukor marad, ha barna cukor formájában, mézben, vagy akár melaszban visszük be szervezetünkbe.

Tényleg annyira jótékony hatású a melasz?