Kozmosz - az élet folyói

A Kozmosz sorozat második részét tegnap vetítette a NatGeo. Neil deGrass Tyson számos olyan fontos mondatot elmondott, amelyet a szkeptikusok nap-mint nap használnak kommunikációjukban, érvelésükben. Ezt annál is jobban kell értékelni, mivel Amerikában ezzel hatalmas tabukat (t.i. fundamentalista vallásértelmezés) kellett döngetnie.

Nemrég volt egy elég unikális interjú, beszélgetés Neil deGrass Tysonnal a Rationally Speaking podcastban. Talán először és utoljára tudták rávenni Tysont, hogy a vallásról, ateizmusról beszéljen. Nagyon érdekes az a beszélgetés és ezt a Cosmos részt látva még egységesebb képet alkot.

Némely ateisták, szkeptikusok Tyson szemére hányják, hogy miért kerüli a kását, miért nem nevezi magát ateistának. Úgy gondolják, hogy az ilyen nagy embereknek ugyanúgy meg kell nyilvánulniuk publikusan ("come out from the closet"), mint anno a neves homoszexuálisoknak. Tyson viszont komolyan érvelt - szigorúan a saját esetére vonatkoztatva - a címkézés ellen. Érdemes meghallgatni érvelését, főleg a Kozmosz ezen részében nyújtott teljesítménye fényében:

Rationally Speaking podcast 2014.03.09.
Neil deGrasse Tyson on Why He Doesn't Call Himself an Atheist

A Rationally Speaking podcast vezetői egyébként igen érdekes emberek. Massimo Pigliucci genetikus, biológus végzettségű filozófus, a nemzetközi szkeptikus mozgalom egyik meghatározó alakja. Julia Galef író, közszereplő, a Center For Applied Rationality szervezet vezetője, a New York City Skeptics vezetőségi tagja.

Facebook
vitaterep