Részsiker az ausztrál antivakcinációs szervezet ellen

Az Australian Vaccination Network nevű oltásellenes szervezetet a hatóság kötelezte arra, hogy változtassa meg félrevezető nevét, ami miatt a laikusok azt hitték, hogy ez egy kormányzati szerv. Az Ausztrál Szkeptikusok már évek óta minden platformon figyelmeztették az embereket és a hivatalokat, hogy a szervezet neve megtévesztő, messze nem igaz, hogy "kiegyensúlyozott információt" biztosít. Komoly mozgalom indult Állítsd meg az AVN-t néven (Facebook csoport is van).

A tiltakozás eredménye akkor kezdett el meglátszani, amikor az addig "mind a két félnek egyenlő teret biztosító", valójában azonban inkább az oltásellenesekkel szimpatizáló média elkezdte felismerni, hogy milyen veszélyes dolgot támogat. Egyes már-már elfeledett gyermekbetegségek kezdték újra felütni a fejüket az ország bizonyos régióiban. Ennek ugyan fő oka a kórokozó vakcinára való rezisztenciájának erősödése, de felhívta a figyelmet az oltások fontosságára. Az elmúlt egy évben a média teljesen megtagadta, hogy további időt biztosítson az AVN-nek és a laikus közönség is mindinkább elfordult a tévinformációkkal manipuláló társaságtól. Az AVN új neve Australian Vaccination-Skeptic Network, aminek a déli ország szkeptikusai nem biztos hogy felhőtlenül örülnek.

A múlt hónapban az Ausztrál Versenyhivatal (ACCC) fellépett a homeopaták hasonló, a vakcinák veszélyességét jelentősen eltúlzó állításaival szemben is.

Források:

Facebook
vitaterep