A szép nő káros az egészségre

Érdekes volna tudni, hogy minek hatására születtek szenzációhajhász, félrevezető híradások tegnap egy szakmai lapban megjelenés előtt álló cikkről: Contact with attractive women affects the release of cortisol in men (Egy mutatós hölggyel kapcsolatba kerülve, a férfiak kortizon szintje emelkedik).

"Amikor a nővel maradtak kettesben öt percre, az (férfi) alanyok szervezetében a kortizon stresszhormon szintje megemelkedett, amikor viszont a férfival, változatlan maradt." - Írja az Index, és hasonló "fantasztikus" eredményekről számolnak be az újságok külföldön is.

 

Egyetlen egy híradást sem találtam az interneten (az idegen nyelvűeket is beszámítva), amely hivatkozott volna az eredeti cikkre, de a szerzők nevét sem említették. A három szerzőnek ez már a harmadik közös cikke ebből a témából - legalábbis a PubMed szerint. A kutatók az úgynevezett hipotalamusz-hipofizis-mellékvese tengely szabályzó funkcióit vizsgálják. Ez a rendszer épp azért érdekes, mert összekapcsolja az idegi szabályozást a hormonális szabályozással, és fontos szerepe van például a stressz kiváltásában, regulációjában.

A megjelenés előtt álló cikk bevezetőjét olvasva úgy tűnik, hogy ez egy kicsiny tégla lehet az alapkutatásban. Nagyon torz képet adnak ezekről a kutatásokról - és magáról a tudományról - az ilyesfajta bulvármédia híradások. És ez valószínűleg nem elsősorban a média hibája, hanem a kutatóké, akik valamilyen - általuk praktikusnak ítélt - okból úgy ítélték meg, hogy ez a publicitás segítheti a kutatásukat. Kétlem!

Forrás: Hormones and Behavior