Mégsem olyan misztikus a sötét anyag és sötét energia?

A világegyetem vizsgálata során a kozmológusok olyan jelenségekbe ütköztek, amelyek nehezen voltak magyarázhatóak, ha csak azt az anyagmennyiséget vesszük tekintetbe, amit látunk. Vagy van ott még valami nem látható anyag, vagy nem egészen pontosak a gravitációra vonatkozó elméletek, vagy nem számolunk valamit teljesen korrekt módon. Messzi van, összetettek a mérések, sok feltételezésen alapulnak, tehát a kérdés nem válaszolható meg egyértelműen.

Főleg a kozmikus háttérsugárzás-eloszlás finom mintázata alapján a kutatók évekkel ezelőtt olyan elmélettel áltak elő, amely nemcsak hogy azt tételezte fel, hogy a világegyetemben lévő anyagmennyiség sokszorosa a megfigyeltnél (azaz nem látható közvetlenül), hanem azt is, hogy ez az anyag valamiféleképpen specifikus, azaz olyan elemi részecskékből áll, amelyeket eddig még nem ismerünk. Az még nem tűnik furcsának, hogy nem látunk minden anyagot a világegyetemben (valójában az a csodálatos, hogy mennyit meg tudunk egyáltalán figyelni ilyen távolságból), de az a feltételezés, hogy ez az anyag ilyen különleges, az azért igen erős bizonyítékokat igényel.

Miközben az újabb kutatások során kezdték "megtalálni" a hiányzó tömeg egy részét, most a maradék sötét anyag feltételezett speciális tulajdonságára vonatkozó elmélet is komoly kritikát kapott. Lehet, hogy a háttérsugárzás finom mintázatát eredetileg felmérő WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) szonda méréseinek hibahatára nagyobb volt, mint eddig gondolták, és az eredmények egy lényegi része műtermék, azaz hiba? A Durham University munkatársai mindenesetre ezt állítják.

Forrás: MCSE Hírportál