Ma este Szkeptikus Klub a géntechnológia alkalmazásáról

Mint ahogy már több mint egy hete meghirdettük, ma este hat órakor tartjuk a Szkeptikus Klub ehavi rendezvényét. A téma új a "portfóliónkban": a GMO termékek körüli vita. Szeretnénk megérteni, hogy mit állít erről a kérdésről a tudomány, és melyek a nem tudományos dimenziói a témának. A legfontosabb célunk az, hogy valamelyest szétbogozzuk ezt a nagy gubancot ezen a téren. Nem célunk állásfoglalást kialakítani, csupán érezni szeretnénk jobban a vitát. Abban majdnem biztosak vagyunk, hogy nem olyan fekete-fehér a kérdéskör, ahogy azt sokszor a média híradásaiból leszűrhetjük.

A Szkeptikus Blogon, és emailben már kaptunk kritikákat azért, mert csak az "egyik oldalról" hívtunk meg előadókat. Igen, ez tudatos volt! Mivel a két órás rendezvény második felében a hallgatóság kérdez, ezért az első egy órára marad(nak) az alőadás(ok). Ha ebben egymással vitatkoznak az előadók, akkor kevésbbé koncentrálnak a racionális érvelésre, a hallgatóság igényeire. Legalábbis ez a tapasztalatunk a hasonló viták alapján.

Kértük az előadókat, hogy a lehetőség szerint korrekt módon vázolják a vitás kérdéseket, és győzködjenek minket arról, hogy miért az ő válaszuk a helyes. Reményeink szerint legalább odáig eljutunk, hogy a kérdésekkel valamelyest tisztában leszünk. Remélem, hogy megértjük, hogy a fekete-fehér beállítással szemben hol lenne érdemes finomabb, struktúráltabb álláspontokat kialakítani!

Várunk minden érdeklődőt! A rendezvény második felében lehet kérdezni, és rövid megjegyzéseket tenni. Kiselőadást tartani ekkor nem lehet majd. Ha valaki nagyon elégedetlen az elhangzottakkal, akkor kapcsolatba léphet velünk, hogy egy hasonló alkalommal őt is meghívjuk előadni.