A Hayabusa csomagot dob le nekünk ma délután

Ma kora délután szokatlan landolásra számítanak Ausztráliában. A hat évvel ezelőtt indított japán űrszonda, a Sólyom (Hayabusa) visszatért a Föld közelébe és mintagyűjtő csomagját ledobja. A kapszula Ausztráliában fog landolni - remélhetőleg simán, ejtőernyővel. A Hayabusa 2005-ben többször röviden landolt az Itokawa kisbolygón és talán sikerült mintát gyűjteni a felszíni anyagokból.

Nem volt igazán sikeres a mintavétel. Nem sikerült kilőni azt a golyót, amely anyagot robbantott volna ki a kisbolygóból, tehát vagy van valami használható a kapszulában, vagy sem. A kémiai hajtóanyag is túl hamar fogyott el, a szonda ezért teljesen az ionhajtóművére hagyatkozva tért haza mintegy egy éves késéssel. Nem ez az első ilyen próbálkozás. A Genesis űrszonda napszél-mintát tartalmazó kapszulája elég viharosan érkezett, de 2006-ban a Stardust szonda anyagát tartalmazó egység simán landolt.

A legfrissebb hírek szerint a Hayabusa landoló egysége közép-európai idő szerint 15:51-kor lép be a légkörbe és körülbelül 16:11-kor landol az ausztráliai Woomera környékén. A NASA egy DC-8-as repülő laboratóriumból próbálja majd közvetíteni a kapszula belépését a légkörbe. Elég nagy a bizonytalanság arról, hogy hol lehet élő közvetítést figyelni a landolásról, de itt van néhány oldal, ahol lehet próbálkozni: JAXA, Hayabusa Live 2010, NEC. Az események Twitteren is követhetők.

Rossz hír: a landolás helyén éjfél körül jár majd az idő.

Forrás: Origo

Frissítés: A NASA DC8-as kutatórepülőjéről sikerült lefilmezni, amint a Hayabusa belép a légkörbe. A leszállóegységből rengeteg darabka válik le, de a kapszula sikeresen földet ért.