Tévedett a Marylandi Egyetem fizikaprofesszora. Mi meg nem vettük észre

Egy éles szemű és eszű olvasónk felhívta figyelmünket rá, hogy téves az a május 28-i hírünk, amely szerint aznap volt 2595 éves a tudomány, ha az i.e. 585. május 28-i teljes napfogyatkozást tekintjük születésének. Ez bizony csak 2594 éve történt. Fura ugyebár az időszámítási skála, mivel nem az i.sz. 0. január 1-vel, hanem i.sz. 1. január 1-vel kezdődött. Így tehát például i.sz. 1. január 1. és i.e. 1. január 1. között nem kettő, hanem csak egy év telt el.

No persze aztán voltak naptárkorrekciók is, amelyek megint jópár tucat nappal megbolygatják az ilyesfajta számítást. A csillagászok ezért nem is naptári időkülönbségekkel, hanem az úgynevezett Julián nap különbségekkel számolnak, teljesen figyelmen kívül hagyva az évek nyilvántartását. Ennek a skálának a kezdőpontja i.e. 4713. január 1. 12 óra 00 perc 00 másodperc a mai greenwichi vonalon mérve. A félreértések elkerülése érdekében leszögezzük, hogy e kezdőidőpontnak nem vallási, hanem csillagászati jelentése van: három, a csillagászati események számítása szempontjából specifikus, hasznos ciklus kezdőpontja esik itt egybe (egy 15, egy 19 és egy 28 éves), és ez 7980 év múlva lesz megint így (15 x 19 x 28 = 7980). Természetesen értelmesek a negatív értékek is ebben a naptárban.

Az interneten számos kis program található, amely segítségével kiszámolható, hogy egy adott nap julián nap dátuma mi (azaz hány nap telt el a kezdődátumtól), illetve hogy két dátum közt pontosan hány nap telt el. E szerint 2010. május 28. dele a 2455345. nap vége a julián nap kalendáriumban. I.e. 585. május 28-át azonban nem merjük kikalkulálni, mert előbb utána kellene nézni, hogy azt a dátumot pontosan melyik naptár szerint adták meg a történelemkönyvek. Nem egyszerű a csillagászok élete!

Ja, és ha már itt tartunk, akkor a naptár "vége" i.sz. 3268-ban lesz valamikor, ekkor fejeződik be a 7980 éves ciklus (vagy valahogy így; már semmiben sem bízom). Ez is pont annyira fontos dátum lesz, mint a maja kalendárium fordulópontja. Aznap se lesz vége a világnak.

A hírt anno a Marylandi Egyetem Fizika Tanszéke professzorától, valamikori vezetőjétől vettük át. Hírlevelének május 21-i számában találtuk a cikket: BIRTH OF SCIENCE: NEXT FRIDAY, MAY 28, SCIENCE WILL BE 2,595 YEARS OLD. Ejnye-bejnye professzor úr :)