115 éves korában bizonyíték hiányában elhunyt: szubluxáció

A kanadai Daniel David Palmer 115 évvel ezelőtt néhány tapasztalat alapján azt a következtetést vonta le, hogy gyakorlatilag minden egészségügyi probléma a csigolyák elmozdulására vezethető vissza. Elképzelése szerint az idegekben lévő "intelligens energia" áramlását gátolják meg ezek a blokkok, amelyet ő szubluxszációnak nevezett el. Úgy gondolta, hogy ezek szerint a betegségek a gerincoszlop manipulációjával gyógyíthatók. Ezzel elindult hódító útjára a kiropraktika.

A Palmer által feltételezett szubluxációknak nem sok köze van az orvosok által is diagnosztizált, és a képalkotó műszerekkel is kimutatható gerincproblémákhoz, amelyek valódi problémák, és amelyek kezelésében bizonyos gerincmanipulációs technikák (orvosi manuálterápia) is szerepet játszhatnak. A palmeri szubluxációkat, az "intelligens energiát" a mai napig nem lehetett kimutatni, és a palmert követő kiropraktőrök diagnózisairól és kezeléseiről sem igazodott be, hogy hatásosak lennének.

A múlt héten a brit General Chiropractic Council állásfoglalást tett közzé a kiropraktikai szubluxációval kapcsolatban: "Útmutató a kiropraktikai gerinc-szubluxációs komplexszel kapcsolatos állításokról". Ebben ezt írják:

"A kiropraktikai gerinc-szubluxációs komplex egy régi koncepció, de csak elméleti modell maradt. Nem támogatja semmilyen klinikai bizonyíték, ami alapján azt lehetne állítani, hogy bármilyen betegséget, vagy egyéb egészségügyi állapotot okozna."

Magyarországon manuálterápiát csak orvosi végzettséggel szabad alkalmazni, mivel a gerincoszlop nagy impulzusú manipulálása hibás alkalmazás esetén komoly sérüléseket eredményezhet. A komoly manuálterapeuták nem fogadják el a szubluxáció palmeri értelmezését és nem ajánlják módszereiket az izom és vázrendszeri problémák kezelésén kívül másra. Jó lenne, ha ezek a szakemberek a félreértések elkerülése végett kerülnék a kiropraktika kifejezés használatát módszerük reklámozása során!

Forrás: Skeptic Barista