Ma 2595 éves a tudomány

Thalesz... ha lehet egyáltalán ilyesmiről beszélni. Az időszámításunk előtti 585. év május 28-án teljes napfogyatkozás vonult át a görög Milétosz szigete fölött. A híres görög filozófus, Thalész megértette, hogy mi történt. A világ első szabadgondokodója elvetette az ezoterikus magyarázatokat és az alkalmat felhasználva felállította a tudomány alapszabályát: minden megfigyelhető eseménynek fizikai oka van. Az i.e. 585-as napfogyatkozás ezáltal a tudomány születésnapjának tekinthető, és eszerint Thalész a szülőatyja.

Korrekció: A hír első változatában azt írtuk, hogy a görög történetíró, Hérodotosz szerint Thalész előre is jelezte az eseményt. Az ókori történelemben jártas kollégánk azonban felhívta a figyelmünket arra, hogy semmi információ nincs arra vonatkozóan, hogy ezt mire alapozva lett volna képes megtenni. Ténylegesen a későbbi időszakban a görögök erre nem is voltak képesek. Tehát a napfogyatkozás előrejelzésének története Hérodotosz nem ritka túlzásainak egyike inkább, de ez nem kissebítni Thalész alapvető érdemeit. Tanulság: légy szkeptikus!

Forrás: What's New by Bob Park

(Utólagos megjegyzés: Egy éles szemű és eszű olvasónk felhívta figyelmünket rá, hogy ez bizony csak 2594 éve történt. Lásd korrekciónkat itt!)