Mesterséges élet? Még nem, de egy újabb fontos lépés

Hangos a sajtó attól, hogy Craig Venter és csapata mesterséges sejtet, mesterséges életet hozott létre (eredeti sajtóközlemény itt). Valójában színtiszta tudományos értelemben nem történt nagy dolog! Nem volt sok kétség a felől, hogy ha egy alapépítőköveiből mesterségesen szintetizált értelmes DNS-t beültetnek egy egyébként működő sejtbe, akkor a sejt ettől kezdve az új DNS alapján kezd működni. Ilyesmit tettek a kutatók most.

Egy bacillus faj DNS-ét szekvenálták (meghatározták a pontos nukleotid sorrendet, azaz az információt), majd "nulláról" felépítettek egy ugyanilyen DNS-t, amit aztán egy másik bacillus faj egyedébe juttattak be. A mesterséges DNS működni kezdett, és a befogadó bacillus faj fokozatosan "átalakult" a donor bacillus fajjá, ahogy az új DNS információi alapján a donor faj fehérjéi, enzimei termelődni kezdtek módosítva az egész bacillus biokémiáját.

Mesterséges élet, mesterséges sejt ez? Is-is. Az ellenzők nyilván felhozzák, hogy mindehhez kellett a befogadó bacillus teljes "vegyi üzeme". Azt nem állították elő építőköveiből. Azonban rövid időn belül a bacillus összes alkotóeleme lecserélődik az új DNS információi alapján, ezzel a mesterséges DNS mintegy kiváltja a felhasznált infrastruktúrát. Azt is fel lehet hozni ellenérvként, hogy az új DNS-ben lévő információt egy működő bacillusból koppintották, tehát az se igazán mesterséges...

A kutatás híre mégis megmozgatta a közvéleményt, beleértve politikusokat, társadalmi csoportokat és az egyházakat is. A technológiai bravúron túl (ezt ugyanis kétségkívül az) a kísérlet újból azt igazolta, hogy a "természetes - mesterséges" szembeállítás nem tartható. Ha egy vegyületet - még ha olyan bonyolult is, mint egy DNS molekula - alap, szervetlen elemeiből mesterségesen előállítunk, akkor a végtermék semmiben sem fog különbözni attól, amit egy élőlény szintetizál. Nincs úgynevezett életenergia, vis vitalis, ami ilyen értelemben minőségileg megkülönbözteti az élőt az élettelentől.

Forrás: Origo