Megint megcáfolták Einsteint? Dehogy, csak a cikk címében!

Texasi tudósok megcáfolták Einsteint - közli az Index cikkének címe. No sebaj, megszoktuk, hogy a cikkcímeknek a fele se igaz! Végülis ügyesen csinálják, én is a cím miatt klikkeltem a cikkre, nekik meg ez bevétel.

Aztán a cikkből megtudjuk, hogy a kutatók igazolták Einstein elméletét a kis részecskék Brown-mozgásával kapcsolatban. Akkor miben is nem volt igaza Einsteinnek? Abban, hogy állítólag azt mondta, ezeket a véletlenszerű mozgásokat sose lesz képes ténylegesen mérni a tudomány. Mondta - nem mondta, a technológia tényleg olyan ütemben fejlődik, hogy még egy scifi író se tudja előre látni általában.

Na, szóval, ha úgy akarják, akkor tényleg megcáfolták Einsteint. Ha a címtől eltekintek, akkor egyébként érdekes a cikk. Csak kár, hogy az emberekben a cím fog megmaradni! Mentségükre legyen mondva, hogy forrásuk, a NewScientist se tudott ellenállni a kísértésnek: Levitating glass bead proves Einstein wrong. A Science magazinban megjelent eredeti tudományos cikk címében és bevezetőjében mindenesetre nem poénkodnak a szerzők.

Forrás: Index