Nincs meggyőző eredmény a mobiltelefon és a rák kapcsolatáról?

"Nincs meggyőző eredmény a mobiltelefon és a rák kapcsolatáról" - közli az MTI. Az a baj, hogy a tudomány és a közélet nyelvezete eltér egymástól. A 10 évet átölelő, 13 000 vizsgálati alanyt bevonó kutatás során nem sikerült kimutatni összefüggést a mobilozás és a két gyakori daganattípus előfordulása között. Ez a hasonló eredményű eddigi tanulmányokkal együtt azt jelzi, hogy nincs ilyen kapcsolat, bármennyire is keresik. Kapcsolat hiányát úgy lehet kimutatni, hogy nem tudjuk kimutatni a kapcsolat meglétét. Tehát a cikkek nem tudományos, hanem publikus közlésre szánt változatainál helyesebb lenne az alábbi megfogalmazás: "Meggyőző bizonyíték arra, hogy a mobilozás nem okoz daganatos megbetegedést".

Az, hogy mennyire félreérthető a tudomány precízségre törekedő megfogalmazása ("nincs bizonyíték a kapcsolatra"), azt az is jelzi, hogy az Index hírének címe már a következő: "Talán rákot okozhat a mobilozás". A cikk ezzel nyit: "Nem jutott meggyőző eredményre a mobiltelefonok és két típusú agydaganat kapcsolatáról egy nagy nemzetközi tanulmány". De, meggyőző eredményre jutott: nem talált kapcsolatot!

A tanulmány az International Journal of Epidemiology májusi számában jelent meg: Brain tumour risk in relation to mobile telephone use: results of the INTERPHONE international case–control study.

Forrás: MTI