Fiatal brit orvosok a homeopátia támogatása ellen

Tegnap tartotta a Brit Orvosi Szövettség (BMA) fiatal orvosait összefogó tanácsa éves kongresszusát. Ezen inditványozták, hogy teljesen szüntessék meg a homeopátia állami támogatást a szigetországban. Februárban a a brit alsóház Tudomány és Technika bizottsága javasolta ugyanezt, valamint azt, hogy ne törzskönyvezzék gyógyszerként a homeopátiás szereket. A fiatal orvosok egyöntetűen úgy ítélték, hogy nem szabad kinevezést adni több homeopátiát oktató orvos-tanárnak. A BMA elnöke támogatja a fiatal orvosok álláspontját, de az csak akkor válik a BMA hivatalos álláspontjává, ha azt a következő hónapban esedékes teljes kongresszuson jóváhagyják.

Dr Tom Dolphin a fiatal orvosok szervezetének alelnöke "boszorkányságnak" nevezte a homeopátiat. Gordon Lehany, a skóciai csoport alelnöke azt nehezményezte, hogy a fiatal orvosoknak tanulmányaik során homeopátiás kórházban is részt kell venniük gyakorlaton, és eközben olyan elméleteket kell tanulniuk, amelyeknek semmi helye nincs a tudományban.

Magyarországon homeopátiás kezelést csak orvos végezhet. A homeopátia szereit az Országos Gyógyszerészeti Intézetben gyógyszerként törzskönyvezik. Ehhez - eltérően a konvencionális orvoslás szereitől - nem szükséges a homeopátiás szerek hatásosságát tudományosan igazolni (úgynevezett egyszerűsített eljárás). Tudomásunk szerint hazánkban e szereket jelenleg az OEP nem támogatja.

Forrás: Telegraph