A tudósok értetlenül álmélkodnak megint

"Scientists are baffled" - a tudósok értetlenül ámulnak. Az ilyen mondattal kezdődő híradások azonnal felkeltik bennem a szkeptikus kisördögöt. Nem mintha a tudósoknak mindent tudniuk kellene, hanem az, hogy a tudósok nem csak állnak és bámulnak, hanem általában kutakodnak és kételkednek is. Ha nem, akkor ott gond van.

 

Nemrég adtunk hírt róla, hogy egy indiai jógi állítólag 70 éve nem eszik és iszik, csupán a napfényből él. Egy indiai kórházban 15 napos megfigyelésen tartották bent, amely során meg akarták érteni a jelenséget. Nos, a 15 nap eltelt, és a tudósok állítólag csak állnak és bámulnak.

Azonban Sanal Edamaruku (ő az a fazon, akit nem bírt élő TV adásban megölni a feketemágiás guru), az Indian Rationalist Association vezetője szerint a "vizsgálatot" végző orvossal nincs minden rendben. Dr. Shah az elmúlt 10 évben már háromszor vizsgálta a "fotoszintetizáló" jógit, de sose engedte, hogy Edamarakuék megfigyelőt küldhessenek a helyszínre. Dr. Shah - aki nyilvánvalóan nem elfogulatlan kutató - 2003-ban még a NASA-t is megpróbálta megpumpolni egy kis pénzért - mondván, hogy az eredményekből az asztronauták is profitálni tudnának.

Az Edamarukuék által eddig megvizsgált minden hasonló esetben kiderült, hogy csalásról van szó.

Forrás: Daily Mail