Felfüggesztett fogházbüntetés kuruzslásért

"Általában hihetetlennek tűnik, hogy egyetlen injekcióval megszabadulhassunk olyan panaszoktól, mint a migrén, a keresztcsonti fájdalom vagy a reuma. A neurálterápia azonban mára már többszörösen is bebizonyította, hogy az u.n. 'zavaró mezők' felszámolásával ez mégiscsak lehetséges." - olvashatjuk a Magyar Akupunktúra Orvosok Társasága honlapján. A neurálterápia hasonlít az akupunktúrához a tekintetben, hogy az elmélet szerint a szervezetbe egy ponton bejuttatott anyag (általában valamilyen lokális fájdalomcsillapító), a szervezet más részein fejti ki hatását.

"Az akupunktúrához hasonlóan - ám jórészt saját pontrendszerrel dolgozva - az adott szervekhez tartozó reflexzónákon, akupunktúrás meridiánokon és az idegpályákon keresztül igyekszik szabályozni az egyes szervek működését. A perifériás idegek segítségével jut el a mélyebb szabályozandó területekre a hatása." - olvashatjuk a Yamamoto intézet honlapján.

A modern orvostudomány kétségesnek tartja ezt a módszert. Az érvényes magyar törvényi szabályozás szerint neurálterápiát csak orvosi végzettséggel szabad alkalmazni - a törvényhozó ezzel próbálta elejét venni a komolyabb problémának anélkül, hogy tudományos kérdésben állást kelljen foglalnia. Ennek megfelelően, ha valaki orvosi végzettség nélkül alkalmazza ezt a módszert, az kuruzslónak minősül és büntetendő.

A neurálterápia és a hasonlóan szabályzott módszerek általános elterjedtsége ellenére nagyon kevés ilyen büntetés született az elmúlt időben. Most azonban egy természetgyógyász hölgyet a bíróság egy év hat hónapi felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. Az első fokon ítélt pénzbírságot azért súlyosbították, mert a vádlott már visszaeső volt, és a pénzbüntetés visszatartó ereje nem tűnt megfelelőnek.

A vádlott több páciensénél súlyos komplikációkat (légmell) okozott a tűszúrásokkal. Védekezésében arra hivatkozott, hogy például németországban - ahol ő a képesítését szerezte - orvosi végzettség nélkül is lehet neurálterápiát végezni, és szerinte ő ennek a módszernek kiemelkedő szakértője. Riportokban kijelentette, hogy folytatni fogja a "gyógyító" tevékenységét. Az igazságügyi szakértők az eljárás során nagyon komolyan kritizálták a vádlott anatómiai ismereteit.

A törvényi rendeletek és maga a mostani ítélet nem szól arról, hogy a neurálterápia vajon orvosilag hatásos és tudományosan igazolt módszer-e. Az MTA Orvosi Tudományának Osztálya (pontosabban ennek egy bizottsága) még a kilencevenes évek végén a neurálterápiát a hagyományos kínai orvoslással és a manuálterápiás eljárásokkal egyetemben abba a kategóriába sorolta, ahol a "... tudományos megalapozottság megítéléséhez már elegendő információ áll rendelkezésre, illetve további tudományos megerősítés várható". Erre a Kékfény tudósítója is hivatkozik az összeállításban. Tudomásunk szerint az MTA jelenleg készíti felfrissített állásfoglalását az alternatív medicina kérdéseiről.

Forrás: Kékfény (23:50 - 35:10, 12 perc)