A hal, amely bennünk van

Megjelent magyarul Neil Shubin A belső hal című könyve:

"Miért éppen úgy nézünk ki, ahogy? Mi a közös az emberi kézben és a légy szárnyában? Mi a kapcsolat az emlők, a verejtékmirigyek és a pikkelyek között? Ha jobban meg akarjuk ismerni testünk működését és ki akarjuk deríteni legelterjedtebb betegségeink eredetét, akkor szokatlannak tűnő társaságban, a férgek, a legyek, s főként a halak világában kell körülnéznünk."

Neil Shubin nevéhez kapcsolódik az evolúcióelmélet egyik elmúlt időszakbeli legfontosabb felfedezése. Shubin és társai az evolúcióelmélet és a meglévő fosszíliák segítségével megjósolták, hogy adott korú rétegekben találniuk kell egy olyan átmeneti élőlény maradványait, amely a halakat kapcsolja össze a kétéltűekkel. A 380 millió évvel ezelőtt élt kétéltűszerű Panderichtys hal és a 365 millió évvel ezelőtt élt korai négylábú Acanthostega és Ichthyostega között kellett megtalálni az átmenetet. Végül az észak-kanadai szigetvilágban találtak olyan helyet, ahol a megfelelő korú kőzetrétegek elérhetők voltak, és 2004-ben meg is találták a később Tiktaaliknak elnevezett élőlény maradványait.

Szép példa arra, hogy az evolúcióelmélet segítségével előrejelzéseket lehet tenni - ebben az esetben éppen a múltban bekövetkezet eseményre. Shubin 2008-ban a Clevelandi múzeumban tartott egy egy órás előadást a felfedezésről. Ebben részletesen és személyes élményekkel dúsítva meséli el, hogy lépésről-lépésre hogyan jutottak el a három Tiktaalik fosszília megtalálásához.